SHFLETO LIBRIN

auskultacioni

Auskultacioni dhe Perkusioni, Inspeksioni dhe Palpacioni - libër me audio CD

Klaus Holldack   Klasu Gahl

 

Botimi i 14-të

Zotërimi i teknikës së auskultimit lehtësohet shumë nga shembujt e auskultimit dhe të perkusionit të cilat gjenden në audio-CD-në e librit si dhe shpjegimin në hollësi të toneve dhe zhurmave.

9.95€

4.95€

5€ ulje

Sasia 40 copë

Oferta e vlefshme deri me 10 qershor 2016

276 faqe pa ngjyra

Lidhje me ngjitje

Dimensionet: 12,7 x 19 x 1 cm

Pesha : 340 gr

ISBN 978-9951-460-03-3

Transporti nga blerësi.

Transporti falas Për porositë mbi 40€

Përshkrimi

Përbmajta

Autor

Libri u kushtohet, para së gjithash, studentëve, në fillimet e aftësimit të tyre klinik. Ai nuk duhet të kuptohet si propedeutikë klinike (semiologji), edhe pse sqarimet patofiziologjike të fenomeneve që ekzaminohen zënë një vend të gjerë (sidomos në kapitullin e ekzaminimit të zemrës), por duhet të merret si prezantim përshkrues. Me këtë, lexuesit mund t’i bëhet e qartë se si grumbullohen njohuritë nga shpjegimi i të dhënave të bollshme, të cilat merren me anë të ekzaminimit të drejtpërdrejtë - inspeksionit, palpacionit, perkusinoit dhe auskultacionit.

 

Hyrje 1

Inspeksioni, perkusioni, auskultacioni dhe palpacioni si metodat e ekzaminimit të drejtpërdrejtë 8

Inspeksioni 8

Palpacioni 15

Perkusioni 17

Auskultacioni 20

Ekzaminimi i drejtpërdrejtë i kokës 24

Inspeksioni 24

Forma e kokës dhe e fytyrës 24

Sytë 27

Gjëndrat e lotit dhe gjëndrat e pështymës 32

Hunda 32

Goja 33

Palpacioni i kokës 40

Nuhatja e ajrit ekspirator 41

Ekzaminimi i drejtpërdrejtë i qafës 43

Ekzaminimi i drejtpërdrejtë i toraksit 54

Inspeksioni dhe palpacioni 54

Perkusioni 65

Auskultacioni i mushërive 76

Simptomatika e sëmundjeve të mushkërive dhe të pleurës te hetueshme me ekzaminim të drejtëpërdrejtë 83

Sëmundjet eksudative të bronkeve 84

Sëmundjet me infiltrim të indit pulmonal 85

Formimet kavernoze në mushkëri 86

Sëmundjet me përmbajtje jonormale ajri në mushkëri 87

Sëmundjet e pleurës 89

Inspeksioni tek ekzaminimi i zemrës.97

Edema 97

Cianoza 98

Palpacioni i zemrës 99

Perkusioni i zemrës 100

Auskultacioni i zemrës 102

Tonet e zemrës 104

Zhurmat e zemrës 125

Aplikimi i metodave të ekzaminimit të drejtpërdrejtë tek disa sëmundje të zemrës 143

Veset e valvulave të zemrës 143

Veset e lindura të zemrës 176

Sëmundjet e miokardit 189

Sëmundjet e perikardit 200

Ekzaminimi i drejtpërdrejtë i vazave të gjakut 203

Numërimi i pulsit 203

Matja e presionit të gjakut 205

Ekzaminimi i sistemit arterial 208

Arterjet e trupit 208

Enët e qafës dhe kokës 210

Arteriet e krahut 212

Arteriet e këmbëve 213

Provat funksionale për vlerësimin e çrregullimeve të perfuzionit arterial 218

Ekzaminimi i sistemit venoz 220

Provat funksionale të venave të këmbëve 222

Zhurmat në venë .224

Ekzaminimi i drejtpërdrejtë i abdomenit 225

Inspekcioni 225

Thellimi i barkut 225

Të dalët e barkut përpara 225

Forma e pelvisit 230

Qimëzimi dhe pigmentimi 231

Theksimi jonormal i enëve të gjakut mbi murin e barkut 232

Palpacioni 232

Perkusioni234

Auskultacioni 234

Ekzaminimi special i organeve abdominale 235

Mëlçia 235

Fshikëza e tëmthit 239

Lieni 242

Pankreasi 246

Lukthi (stomaku) 246

Zorra e hollë dhe zorra e trashë 249

Rektumi 253

Ekzaminimi i rajonit inguinal dhe gjenitalieve mashkullore 254

Veshkët 256

Fshikëza e urinës 258

Treguesi i lëndës 260

 

 

 

 

Prof. dr. med. Klaus Gahl

Spitali i Qytetit, Braunschweig,

Gjermani

Prof. dr. med. Klaus Holldack †

Shqipërues

Mirushe Emini, Adnan Emini

Redaktorë profesionalë

Prof. dr. Ymer Koçinaj, Prishtinë

Prof. dr. Remzi Izairi, Gostivar

Dr. shk. Vigjilenca Demiraj, Tiranë

Redaktor gjuhësor

Prof. Isa Bajqinca